31 Mart 2024 Pazar

1970’lerin çok sevilen ikizleri: Meral ile Zuhal

“Param Yok Pulum Yok” şarkısıyla meşhur olmuş, 1970’lerin yıldızları arasında yer almışlardı. 

Tek yumurta ikizleri Meral ile Zuhal, 1947’de Sinop’ta dünyaya geldiler. 1969’da Denizli’ye, avukat olan ablalarının yanına gittiler. İlkokul, ortaokul ve liseyi Denizli’de bitirdiler. Ablaları avukatlığa İstanbul’da devam etmeye başlayınca, onlar da Ticaret Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul’a gittiler ve bir bankada çalışmaya, 3 yıl sonra anneleri vefat edince de modellik yapmaya başladılar. 

22 Mart 2024 Cuma

“Gençlik Marşı”, aslında bir İsveç şarkısı: Tre trallande jäntor

“Dağ başını duman almış / Gümüş dere durmaz akar” mısralarıyla başlayan Gençlik Marşı’nı hepimiz biliriz. Bu marş, aslında “Tre trallande jäntor” isimli bir İsveç şarkısı. Felix Körling tarafından bestelenmiş. Sözleri Gustaf Fröding isimli İsveçli şaire ait. Biraz “hafif meşrep” 3 genç kızın “Lindane Le” yolunda neşe içinde şarkılar söyleyerek yürürken, dönemeci dönünce 3 erkek öğrenciyle karşılaşmalarından bahsediyor. Şarkının cinsel çağrışımları da var... 

Peki, bu şarkı nasıl olup da Türkiye’de Gençlik Marşı’na dönüşüyor? Selim Sırrı Tarcan sayesinde… 

17 Mart 2024 Pazar

Nesrin Sipahi’nin Fenerbahçe marşı

“Yaşa Fenerbahçe” isimli Fenerbahçe Marşı, Leo Caerts’ın bestesi olan “Eviva España” isimli şarkının, Fecri Ebcioğlu’nun yazdığı Türkçe sözlerle, 1970’li yıllarda Klasik Türk Müziği Sanatçısı Nesrin Sipahi tarafından seslendirilmesiyle ortaya çıkmıştı. Bu plak kaydında Nesrin Sipahi’ye, Fenerbahçe’nin 1973-74 kadrosu vokal grubu olarak eşlik etmişti. 

Fenerbahçe Marşı’nın söz yazarı, Fenerbahçe Kulübünün “Kedi kaleci” lâkaplı eski kalecisi Fecri Ebcioğlu, 1960’lı yıllarda yabancı şarkılara Türkçe sözler yazarak Türk Pop Müziğini başlatan kişi olarak anılır. 

Ekteki klibe hem Nesrin Sipahi’nin “Yaşa Fenerbahçe” marşını hem de Imca Marina’nın “Eviva España” şarkısını kaydettim. 

1- “Yaşa Fenerbahçe” / Nesrin Sipahi

2- “Eviva España” / Imca Marina

Nesrin Sipahi ölmedi, yaşıyor

Nesrin Ersipahi ile Nesrin Sipahi karıştırılınca, hayattaki sanatçımızın öldüğü haberi yayıldı. 


Şarkıcı ve magazin yazarı Onur Akay, sosyal medyadan Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı Nesrin Sipahi’nin vefat ettiğini duyurdu. Haber kısa sürede yayıldı ve güvenilir haber sitelerinde bile haber oldu. Nesrin Sipahi’nin sevenleri, büyük üzüntü yaşadılar. 

Ancak Nesrin Sipahi’nin menajeri Zeynep Göktürk, Twitter sayfasında yayınladığı tweetlerinde, Sipahi’nin ölmediğini açıkladı. Göktürk, şunları yazdı:

16 Mart 2024 Cumartesi

Nükhet Duru, bu şarkıyı bu dönemde söylese feministler onu linç ederlerdi

Nükhet Duru’nun 1984’te çıkan “Ben erkek olsaydım” isimli şarkısından bahsediyorum. Şarkı, aslında bir aranjman. Ornella Vanoni’nin “Rabbia liberta fantasia” isimli şarkısına Türkçe sözler yazılıp, müziğin düzenlemesi yapılarak söylenmiş. (60’lı, 70’li yıllarda yapılmış diğer pek çok aranjman gibi.) Bir Wikipedi kaynağına göre, şarkının bestecisi, “L’italiano” isimli o harika şarkısıyla tanıdığımız İtalyan şarkıcı Toto Cutugno. Bir başka Wikipedi kaynağına göre ise Akın Ertübey. Bir yanlışlık olduğu kesin. Ornella Vanoni, Toto Cutugno ile birlikte şarkı söylediğine göre, bestecisi de o olmalı…

Her neyse, biz Nükhet Duru’nun şarkısına dönelim.

“Taka-Takata”yı herkes çok sevmiş

Nilüfer’in “Kalbim bir pusula”, Neşe Karaböcek’in “Aşka saygın varsa”, Gülden Karaböcek ve Sevil Hasman’ın “Şaka yaptım” şarkılarının hepsi, Paco Paco’nun “Taka Takata” isimli şarkısının Türkçe sözler yazılarak söylenmiş olan aranjmanı. Ekteki klibe, (bu sayfanın çok az sayıdaki meraklı müziksever takipçileri için) hepsini kaydettim.

10 Mart 2024 Pazar

Osmanlı döneminde yolu İstanbul’a düşmüş bir İtalyan müzisyen: Giovanni Bottesini


(Dr. Irmak Sabuncu, “19. Yüzyılda Bir Gezgin Giovanni Bottesini”) 

“24 Aralık 1821’de, İtalya’nın kuzeyinde, Lombardy bölgesinde, Crema’da doğan müzisyen, sekiz kardeşin altıncısı olarak dünyaya geldi. 

Bottesini’nin önemli duraklarından olan Osmanlı İmparatorluğu’nun coğrafyasına seyahati döneminde, Osmanlı’da klasik müziğin (genellikle Batı müziği olarak anılıyor) henüz elli yıla yakın bir tarihi vardır. 

8 Mart 2024 Cuma

45’lik, 33’lük plak, EP, LP ne demektir?


Plaklar, çaplarına veya dakikadaki dönme sayısına göre isimlendirilir. “45’lik”, “33’lük” diye tabir edilen plaklar, çalarken dakikada 45 veya 33 kere dönen plaklardır.

Walkman…


Sony’nin kurucu ortağı Akio Morita, uzun uçak yolculuklarında opera dinlemek istemiş ve Nobutoshi Kihara, walkman’i tasarlamış. (Volkmen).