
Sürekli olarak taş plak ile müzik dinleyen, arkadaş çevresi ile müzik sohbetleri yapan Birecikligil, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Korosu'nda da görev yapıyor. Her gün sabah erkenden kalkıp, müzik arşivinin bulunduğu binaya gelen Birecikligil, binlerce taş plak ve kasetin temizliğini yapıyor, gramofon ve plak ile müzik dinliyor ve az sayıdaki müziksevere, hizmet etmeye çalışıyor.
Birecikligil'in arşivinde 800 taş plak, 3 bin 45'lik plak, Long Play diye de tabir edilen 800 uzun çalar, 350 makara bant ve 2 bin kaset bulunuyor. Arşivdeki en önemli eserler ise hiç şüphesiz taş plaklar. Tamburi Cemil Bey, Sadettin Kaynak, Aşir Efendi, Müzeyyen Senar, Perihan Altındağ, Safiye Ayla ve Zeki Müren gibi sanatçıların taş plakları, arşivin en değerli eserlerini oluşturuyor.
Özellikle arşivde bulunan Tamburi Cemil Bey'e ait 100 yıllık taş plak, arşivin en önemli eseri. Birecikligil için bu taş plak ayrı bir öneme sahip ve çok sevdiği dostlarına dinletiyor.
Halil Birecikligil, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, müzikte kalite aranması gerektiğini, müziğin yozlaştırılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Müzik sevgisinin çocukluktan itibaren geliştiğini ifade eden Birecikligil, şunları anlattı:
''Müziği hem dinlemesini, hem de söylemesini seven bir insanım. Ayrıca, elime geçen tüm kaset, taş plak, uzun çalar gibi müzik kayıtlarını satın alıp, biriktirmeyi severim. Gençlik yıllarımda sık sık İstanbul'a gider, kaset, taş plak alıp gelirdim. Bu merakım sonucunda zengin bir arşivim oldu. Bunun yanı sıra fotoğraf merakım da var ve fotoğraf koleksiyonu yapmaya da başladım.''
Günümüzde müzikte tehlikeli bir şekilde yozlaşmanın görüldüğüne işaret eden Birecikligil, şöyle konuştu:
''Piyasa müziği yapılıyor ve gençlere yoz müzik dinletiliyor. Oysa müzikte önemli olan kalitedir. Özellikle, TRT'ye bu konuda büyük görev düşüyor. TRT'nin çok zengin bir müzik arşivi var. Bu arşivin de yardımı ile çok kaliteli müzik programları yapılmalıdır. Özel kanallardan fazla bir beklentim yok. Çünkü, ticarî kaygılarla hareket ederek, piyasa müziğine yer veriyor ve müziğin yozlaşmasına sebep oluyorlar.''
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder